بر اساس ماده 1133 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نقل به مضمون بدین شکل است که مرد هرگاه بخواهد می تواند زوجه را طلاق دهد. در مقابل زن تنها در صورتی که موفق شود اثبات کند؛ پرداخت نفقه انجام نمی شود، عسر و حرج جریان دارد و شوهر به مدت 4 سال مفقود است؛ می تواند طلاق بخواهد.

البته یکسری از شروط و قضایا هم در میان هستند که پروسه طلاق را آسان تر می کنند. به طور کلی همراهی یک وکیل مجرب و کارآزموده تاثیر به سزایی در پیشبرد این امر دارد. در ادامه شرایط دادخواست، حد و حدود هزینه وکیل برای طلاق از طرف مرد در شیراز و … را بررسی خواهیم کرد.

در سنوات گذشته مرد می توانست صرفاً با مراجعه مستقیم به دفترخانه همسر خود را طلاق بدهد که این امر باعث افزایش آمار طلاق بود به همین دلیل قانونگذار با وضع قانون برای درخواست طلاق مراحلی را تعیین کرده که به مراتب نسبت به قبل طلاق کمی زمان بر و سخت تر شده است.


البته ثبت طلاق بعد از صدور حکم یا گواهی عدم امکان سازش از طرف دادگاه امکان پذیر شده است و اگر دفترخانه ای بدون حکم دادگاه اقدام به ثبت طلاق نماید مجازات سنگین را متحمل خواهد شد. برای اینکه مرد بتواند همسر خود را طلاق بدهد ابتدا باید با مراجعه به وکیل طلاق و مهریه شیراز و یا شخصاً به همراه مدارک مربوطه اقدام به ثبت درخواست طلاق در دفتر خدمات قضایی کندو بعد از ثبت و ارجاع به دادگاه با توجه به تعداد پرونده های ارجاعی جلسه تشکیل می‌شود و دادگاه در نهایت حکم طلاق صادر می کند.


اما نکته‌ای که قابل ذکر است این که در تمام موارد به جز طلاق توافقی دادگاه قبل از صدور رای جهت صلح و سازش موضوع طلاق را به داوری ارجاع می دهد هر چند در عمل نظر داور برای دادگاه چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد ولی الزام قانونی است. همچنین لازم به ذکر است که سن داوران نباید از ۳۰ سال کمتر باشد و ضمن اینکه باید داوران متأهل نیز باشند.

1. شروط لازم برای دادخواست طلاق

در مجموع تحت هر موقعیتی مرد این حق را دارد که از همسرش جدا شود؛ منتهی در صورت ارائه برخی موارد به دادگاه شانس را بالا برده و پرونده با سرعت بیشتری پیش می رود.

عدم تمکین زن، عقیم بودن خانم، ترک خانه، ابتلا به یک بیماری خاص و لاعلاج، محکومیت به حبس و… از جمله این موارد به شمار می روند. البته چنانچه زوج، همچین دلایلی را هم مطرح نکند باز هم حق طلاق را در اختیار دارد.

2. درخواست طلاق از طرف مرد چگونه است؟

اگر که مرد بخواهد زن خود را طلاق بدهد یعنی  طلاق از طرف مرد باشد، ابتدا باید دادخواستی (دادخواست طلاق که همان دادخواست معمولی است و برای کلیه دعاوی حقوقی و خانواده به کار میرود) مبنی بر درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش به طرفیت زوجه تنظیم کند و به هر یک از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در شیراز و مراکز استانها و در سایر نقاط کشور به دادگاه های خانواده ذیربط تقدیم نماید.

در مرحله بعد ضمن ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی و دریافت ابلاغ تعیین مجتمع قضایی و شعبه و کلاسه پرونده، به شعبه مربوطه مراجعه و بعد از تعیین شدن وقت رسیدگی و تشکیل شدن جلسه و تعیین تکلیف نسبت به مطالبات مالی زن، گواهی عدم امکان سازش را دریافت نماید که اعتبار و مدت این گواهی مدت 3 ماه از تاریخ قطعیت آن می باشد که باید با مراجعه به هر یک از دفاتر رسمی طلاق، نسبت به اجرای صیغه طلاق ظرف مهلت 3 ماه مذکور اقدام شود، در غیر این صورت بعد از گذشت مدت 6 ماه ، گواهی مربوطه از اعتبار ساقط می گردد.


در هر صورت پرونده های خانوادگی یک روند طولانی برای دریافت نتیجه مطلوب دارند و انجام این پرونده ها توسط خود شخص کار دشواری ست و نیاز به شخص متخصص در این حوزه دارد. برای اینکه بتوانید مسیر درست را انتخاب نمایید باید از وکیل خانواده کمک بگیرید تا روند پرونده برای شما آسان تر پیش برود. بنابراین اگر به عنوان یک مرد قصد طرح درخواست طلاق از طرف زوج را دارید و می خواهید جهت طلاق از طرف مرد اقدام کنید و یا به عنوان یک زن می خواهید بدانید در این شرایط چه چیزی در انتظارتان است با ادامه مقالات با ما همراه باشید.

3. حقوق مادی زن در صورت طلاق از طرف مرد

  • مهریه، اولین مسئله ای است که مورد رسیدگی قرار می گیرد. این حق زن به دو نوع تقسیم می شود. در نوع اول یعنی عندالمطالبه، هر زمان که زوجه بخواهد باید فورا پرداخت گردد.

در مدل بعدی یعنی عندالاستطاعه، فقط زمانی که بتوان اثبات کرد مرد توانایی پرداخت آن را دارد می توان وصولش را شاهد بود. اگر هم برای دادگاه روشن گردد که اوضاع مالی زوج به گونه ای نیست که یکباره بپردازد؛ قسط بندی یا اعسار انجام خواهد شد.

توجه داشته باشید که حتی اگر زن درگیر ارتباطی نامشروع بوده یا امور زناشویی را تمکین نمی کرده، به هر ترتیب مهریه او کاملا محفوظ باقی می ماند.

  • نکته بعدی مربوط به نفقه است، عموما بر اساس نظر دادگاه و تا اتمام مدت عده، مرو موظف می باشد که حتما مبلغ معین شده را به طور مرتب یپردازد. چنانچه در مواردی، زوجه باکره باشد و بین طرفین رابطه زناشویی برقرار نبوده؛ دیگر پرداخت نفقه ضرورت ندارد.
  • در شرایطی که درخواست طلاق از طرف مرد بوده و زن حق تمکین به جای می آورده، مرتکب رابطه خارج از ازدواج نشده و همچنین نسبت به شوهر حس اخلاق داشته؛ شرط تصنیف اموال صادق است.

بدین شکل که زوج تصمیم گرفته به هر علتی اعم از ازدواج مجدد یا مسائل دیگر، از همسر اولش جدا شود؛ موظف است نصف اموالی که در مدت ازدواج بدست آورده به زوجه ببخشد.

طلاق از طرف مرد
18 نکته در طلاق از طرف مرد 5

4. درخواست طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟

بعد از ثبت دادخواست طلاق از طرف مرد و تشکیل جلسه دادگاه و صدور حکم طلاق بسته به اینکه زوجه به حکم طلاق اعتراض کند یا نه، زمان قطعیت حکم طلاق جهت مراجعه به دفترخانه و اجرای صیغه طلاق متفاوت است. در قانون برای قطعی شدن حکم طلاق سه مرحله باید طی شود که اقدام جهت اعتراض در این مراحل اختیاری است


مرحله اول همان مرحله بدوی و صدور حکم می باشد و در صورت اعتراض زن به مرحله تجدید نظر ارجاع می شود و اگر در این مرحله نیز زوجه به رأی اعتراض کند پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع خواهد شد که جمع تمامی این موارد به طور کلی تقریباً یک سال به طول می انجامد. اگر در همان مرحله بدوی زوجه اعتراض به حکم طلاق نداشته باشد حداکثر ظرف ۴ ماه بعد از ثبت دادخواست طلاق حکم طلاق قطعی می شود و صیغه طلاق جاری خواهد شد.

در مرحله اول توسط وکیل یا خود زوج، مدارکی مورد نیاز تکمیل شده و همراه با برگه پر شده دادخواست به دادگاه ارائه می شود. سپس به دو طرف ابلاغیه ارسال شده و وقتی برای داوری تعیین می گردد.

5. این مراحل شامل موارد زیر می شود :

  1. اولین قدم صدور گواهی عدم سازش است که از خدمات قضایی گرفته و به دادگاه باید آن را برد.
  2. سپس باید یک شخص متاهل که از نزدیکان نیز باید باشد، به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند.
  3. سومین قدم پرداخت کامل حق و حقوق زن از مهریه تا نفقه را باید مرد پرداخت کند.
  4. در آخر بعد از گرفتن رای طلاق باید به دفتر اسناد ازدواج و طلاق مراجعه کنید.

داوری بدین شکل است که اگر زن و مرد پس از گفتگو های پایانی، تصمیم به ادامه زندگی گرفتند؛ پرونده از نوبت دادرسی خارج گردد. البته عموما همچین اتفاقی میسر نخواهد شد.

سپس موارد مربوط به مهریه، نفقه، تصنیف اموال، نحله و… بررسی شده و نتیجه غایی اعلام می گردد. در همین مرحله حقد حضانت فرزند نیز مشخص می شود.

 نکته مهم اینجا است که اگر دو طرف با یکدیگر به اتفاق نظر برسند؛ دیگر دادخواست طلاق توافقی از طرف مرد در جریان می باشد. به گونه ای که هم با پروسه سریع تری رو به رو خواهند بود و هم به طور کلی هزینه ها کاهش می یابد.

حضانت فرزند
18 نکته در طلاق از طرف مرد 6

6. حضانت فرزند در صورت طلاق از طرف مرد

به طور کلی شرایط یکسانی برای حضانت فرزند وجود دارد. اگر پدر و مادر به توافق برسند که کدام یک برای همیشه کفالت فرزند را به عهده می گیرد؛ پرونده در این موضوع بسته شده و جای بحث نیست.

منتهی اگر چنین اتفاق نظری بروز نکند؛ بدون تمایز بین جنسیت، بچه ها تا 7 سالگی باید پیش مادر زندگی کنند. پس از آن دختران تا 9 سالگی و پسران تا 15 سالگی پیش پدر خود می مانند.

از این سن به بعد، خودشان حق تصمیم گیری و انتخاب داشته و می توانند با هریک از طرفین برای ادامه زندگی، بمانند.

7. هزینه طلاق از طرف مرد

به طور کلی دعاوی طلاق از طرف زوجین جزء دعاوی غیر مالی محسوب می‌شود و محاسبه هزینه آن طبق تعرفه می باشد.

8. مهریه در طلاق از طرف مرد

یکی از مهم‌ترین آثار مالی ازدواج بحث مهریه زن می باشد و صدور حکم طلاق یا گواهی عدم امکان سازش مشروط به تعیین تکلیف در این مورد است.


اگر طلاق از طرف مرد باشد و زوجه باکره باشد نصف مهریه تعلق میگیرد و نحوه پرداخت به این صورت میباشد که ابتدا مرد باید کل مهریه را پرداخت نماید به شرطی که مهریه عندالمطالبه بوده و مرد تمکن مالی داشته باشد در غیر اینصورت مرد با طرح دعوای اعسار و تشخیص صحت ادعا توسط دادگاه رای به تقسیط پرداخت مهریه میشود واگر مهریه عندالاستطاعه باشد زوجه باید تمکن مالی مرد را اثبات نماید تا مهریه پرداخت گردد.


نکته مهم آنکه در صورت ازدواج مجدد زن با شخص دیگر هم همچنان مرد موظف است تا نصف کامل مهریه را به نرخ روز پرداخت نماید.

9. شرایط مرد برای طلاق چیست؟

طبق قانون مدنی مردی که اقدام به طلاق می نماید باید اهلیت داشته باشد به این معنی که باید طلاق دهنده بالغ ، عاقل ، قاصد و مختار باشد. به عبارتی شخص غیر بالغ یا دیوانه یا کسی که قصد واقعی نداشته یا با اکراه اقدام به طلاق کند در صورت صدور حکم طلاق این امر شرعی و صحیح نمی باشد و دارا بودن همزمان هر چهار شرط در مرد ضروری است.

وکیل طلاق از طرف مرد شیراز
18 نکته در طلاق از طرف مرد 7

10. ضرورت انتخاب وکیل برای طلاق از طرف مرد شیراز

وجود فردی که بتواند سریعا و به درستی مشاوره بدهد از چند جهت حائز اهمیت است. اول اینکه دیگر نیازی به حضور مرد در دادگاه نیست و مراحل توسط وکیل پی گیری خواهند شد.

همین طور توافق بر سر پرداخت حق و حقوق، حضانت فرزند و تمامی موارد به عهده او می باشد و احتیاجی نیست تا مرد در هیچ مرحله ای در دادگاه حضور پیدا کند.

  1. کار شما با کمک وکیل با سرعت بیشتری انجام میشود
  2. دیگر نیاز به حضور زوجه در دادگاه نیست و وکیل تمام کارها را انجام می دهد.
  3. اجرای مراحل طلاق توسط وکیل صورت میگیرد
  4. تمامی پرداختی ها و هماهنگی با زوجه با وکیل انجام می شود

11. شروط لازم برای دادخواست طلاق از طرف زوج

پس از ارائه دادخواست طلاق، ضوابطی دیگر از جمله پرداخت نفقه، مهریه، تصنیف اموال و… مطرح هستند که باید برای اطلاعات جزئی تر و دقیق تر حتما با وکیل مشورت نمایید. ضوابط و حقوق مالی از جمله:

• حقوق مادی زن شامل مهریه که اولین مسئله ای است که مورد رسیدگی قرار می گیرد. این حق زن به دو نوع تقسیم می شود. در نوع اول یعنی عندالمطالبه، بدین‌ترتیب که هر زمان که زوجه بخواهد باید فورا پرداخت گردد و در نوع دوم‌ یعنی عندالاستطاعه، فقط زمانی میشود آن را مطالبه کرد که اثبات شود مرد توانایی پرداخت آن را دارد و تنها در یک صورت آن هم زمانی که برای دادگاه روشن گردد که اوضاع مالی زوج در حدی نیست که یکباره بپردازد دادخواست اعسار داده می‌شود و شرایط پرداخت ان توسط دادگاه قسط بندی میگردد.

توجه داشته باشید که حتی اگر زن درگیر ارتباطی نامشروع بوده یا امور زناشویی را تمکین نمی کرده، به هر ترتیب مهریه او کاملا محفوظ باقی می ماند.

• نکته بعدی مربوط به نفقه است که عموما بر اساس نظر دادگاه و تا اتمام مدت عده، مرد موظف می باشد که حتما مبلغ معین شده را به طور مرتب به طور ماهانه پرداخت کند.

12. طلاق غیابی از طرف مرد به چه صورت می باشد؟

غیبت و عدم حضور زوجه در زندگی مشترک و بی اطلاعی از وی مانع از صدور حکم طلاق غیابی نخواهد بود و دادگاه در این حالت نیز اقدام به صدور رای می نماید. بر خلاف تصور عمومی طلاق غیابی از طرف مرد هیچ فرقی با طلاق حضوری زن ندارد چرا که در هر صورت دادگاه مکلف است در حکم طلاق غیابی تمام امور مالی زوجین از قبیله نفقه و اجرت المثل و مهریه را به طور کامل و صریح تعیین تکلیف نماید.


پس اگر زن (زوجه) بعد از سپری شدن مدتی طولانی از طلاق خود باخبر شود می‌تواند به طلاق اعتراض کند که این امر در قالب واخواهی صورت می‌گیرد بنابراین هیچ حقی از زن در حکم طلاق غیابی از بین نخواهد رفت.

13. طلاق از طرف مرد در دوران عقد

طلاق در دوران عقد تفاوتی با جدایی بعد از شروع زندگی زناشویی ندارد. بلکه مرد این اختیار را دارد در هر زمان که بخواهد با در دست داشتن عقد نامه، شناسنامه و کارت ملی خود به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و در آن جا دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش برای دادگاه خانواده بفرستد که بعد از دریافت این گواهی، مرد باید حق و حقوق زن، شامل مهریه و نفقه را پرداخت کند تا بتوانند طلاق بگیرند.

14. معایب طلاق از طرف مرد

از نظر زمانی طلاق از طرف مرد در حالت عادی ۴ الی ۶ ماه طول می کشد. یکی از مهم‌ترین آثار طلاق از طرف مرد در صورت امضای شروط قرارداد از جمله شرط تنصیف دارایی میباشد به شرطی که درخواست طلاق از طرف مرد به دلیل سوء اخلاق زن نباشد که با این اوصاف مرد موظف است تمام دارایی به دست آمده در طول زندگی مشترک را تا حداکثر ۵۰ درصد بنا بر تشخیص و تایید دادگاه و موجود بودن دارایی به زوجه پرداخت نماید.

انتخاب وکیل طلاق از طرف مرد شیراز
18 نکته در طلاق از طرف مرد 8

15. ضرورت انتخاب وکیل برای طلاق از طرف مرد چیست؟

وجود یک مشاور و شخصی به عنوان وکیل که بتواند سریعا و به درستی راهنمای فرد باشد به دو دلیل حائز اهمیت است.

اول اینکه دیگر به حضور مرد در دادگاه‌ نیازی نیست و مراحل توسط وکیل پی گیری خواهند شد.

دوم اینکه توافق بر سر پرداخت حق و حقوق، حضانت فرزند و تمامی موارد به عهده وکیل می باشد و نیازی به حضور مرد در هیچ یک از مراحل دادگاه نیست.

16. طلاق از طرف مرد و مزایای استفاده از وکیل طلاق شیراز

  •  در صورت داشتن وکیل دیگر نیاز به حضور مرد در جلسات داوری نمیباشد.
  •  نحوه پرداخت حقوق زن توسط وکیل با رعایت مصلحت مرد انجام می‌پذیرد.
  • در هیچ صورت نیاز به حضور مرد در جلسات دادگاه نمیباشد.
  •  امکان اجرا شدن طلاق توسط وکیل منتخب بدون حضور مرد

17. نکات مهم درخواست طلاق از طرف مرد

• طلاق از هر نوع آن اعم از طلاق توافقی یا طلاق از طرف مرد و یا از جانب زن ، باید مطابق با ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده باشد یعنی قاضی دادگاه نسبت به اجرت المثل، مهریه، نفقه و حضانت فرزندان، ملاقات و نفقه آن ها تعیین تکلیف کند.

• نکته دوم اینکه در مراحل درخواست طلاق از طرف مرد، دادگاه موظف است که ضمن ارسال ابلاغیه به زوجین با درج مهلت از آن ها بخواهد که داور معرفی کنند که البته امروزه داوری در پرونده های طلاق به امری تشریفاتی تبدیل شده است و در اکثر موارد داوری در رفع اختلاف زوجین کارگشا نیست. مضافا بر این که نظریه داوران برای دادگاه اهمیت چندانی ندارد.

•  حتی اگر رای غیابی هم باشد، زنانی که درخواست طلاق از طرف مرد هم باشد ،مهریه زن از بین نخواهد رفت و تنها در یک مورد آن هم زمانیکه  بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد مهریه در هنگام طلاق نصف می شود.

• نوع طلاقی که مرد درخواست کننده آن باشد رجعی است یعنی در مدت حدود ۳ ماه عده، زوج می تواند به زوجه رجوع کند و به این ترتیب طلاق از بین می رود مگر این که زن دوشیزه (باکره) یا یائسه باشد که در این موارد طلاق بائن است و امکان رجوع در آن نیست.

• اگر مرد شرط تنصیف مندرج در عقدنامه های چاپی را امضاء کرده باشد علاوه بر مهریه در هنگام طلاق به درخواست زوج، باید تا نصف اموال اش را که در ایام زناشویی به دست آورده یا معادل آن را به زوجه واگذار نماید.

• در صورتی که مرد وکیل داشته باشد تمامی مراحل طلاق از طرف مرد توسط وکیل و بدون حضور موکل (زوج) انجام خواهد شد.

• اگر مرد مهریه را پرداخت نکرده باشد و قبلا توسط دادگاه در خصوص آن رای صادر نشده باشد، در حکم طلاق دادگاه پرداخت مهریه نیز ذکر می شود که ثبت طلاق موکل به پرداخت حقوق مالی زوجه از جمله مهریه است. حال اگر مهریه عند الاستطاعه باشد پرداخت آن منوط به اثبات استطاعت مالی زوج از سوی زوجه است.

• اگر مهریه عند المطالبه باشد و قبلا از سوی دادگاه تقسیط نشده باشد مرد می تواند پس از قطعیت حکم طلاق دادخواست اعسار از پرداخت دفعی مهریه مندرج در دادنامه طلاق (گواهی عدم امکان سازش) را تقدیم دادگاه صادر کننده رای کند. دادگاه بعد از تشکیل جلسه و دعوت از طرفین و استماع اظهارات زن و شوهر و شهادت شهود در خصوص اعسار مرد تصمیم گیری می کند.

• در مورد حضانت فرزندان و نیز نفقه آن ها بر طبق قانون و مصلحت طفل توسط دادگاه تعیین می شود.

• -اثبات رابطه نامشروع زوجه یا سایر تخلفات زوجین از وظایف زناشویی ارتباطی به مهریه ندارد.

• اگر در زمان اثنای رسیدگی به پرونده درخواست طلاق از طرف مرد، زوجین بر سر جدایی و مسائل مرتبط به آن توافق حاصل کنند می توان پرونده را با درخواست طرفین به طلاق توافقی  مبدل کرد.

•  در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت اگر قبلا رایی صادر نشده باشد، دادگاه رسیدگی کننده به درخواست طلاق از طرف مرد، با تعیین کارشناس، اجرت المثل ایام زوجیت زن را تعیین می کند و در ضمن حکم طلاق، مرد را موظف به پرداخت آن می کند.

18. اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد؟

طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی اگر شوهر همسر دیگری بگیرد و یا طی مدت زمانی حضور نداشته باشد و یا امکان خوف جسمانی برای زن داشته باشد زوجه میتواند با بخشیدن مقداری از مهریه یا تمام آن یا بخشیدن مال خود به مرد موافقت شوهر را برای طلاق جلب کند که طبق این قانون این نوع طلاق خلع نامیده می شود.

در این نوع طلاق مرد حق بازگشت و رجوع دوباره به زن را نخواهد داشت زیرا اگر زوجه به هر دلیلی نتواند طلاق بگیرد بایستی همسر خود را به هر طریقی برای جدایی راضی نماید چرا که ممکن است بعضی از افراد برای جدایی از همسر خود زندگی خود راحت ببخشند فقط برای اینکه رها شوند. به این دلیل که وقتی زن خواهان طلاق باشد اما حق طلاق نداشته باشد و مرد هم طلاق ندهد فقط میتواند عسر و حرج را اثبات کند یا مهریه خود را در ازای طلاق ببخشد.