وکیل کیفری وکیلی است که در حوزه های مربوط به جرایم و مجازات ها به طور حرفه ای و تخصصی کار می کند و در واقع تمرکز خود را از شاخه های متعدد حقوق به حوزه جنایی و کیفری محدود کرده اند.

جرم شناسی، آیین دادرسی کیفری، نحوه اجرای احکام کیفری از دیگر وظایف وکیل کیفری می باشد.

وقتی صحبت از دادسرا، کلانتری، بازپرس و دادیار به میان می آید در واقع صحبت از یک جرم و اتهام است.

 رسیدگی به جرایم در صلاحیت دادگاه های کیفری مثل دادگاه کیفری یک و دو هستند که این مراجع با توجه قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری و سایر قوانین و مقررات کیفری و جزایی به آنها رسیدگی می کنند.

جرائم برخی قابل گذشت و برخی غیر قابل گذشت هستند.

 جرائم قابل گذشت تنها با شکایت شاکی خصوصی قابل پیگیری هستند و رضایت شاکی پرونده را مختومه می کند.

اما جرائم غیرقابل گذشت علاوه بر شاکی خصوصی، توسط دادستان پیگیری می شود؛ مانند جرم قتل ؛ این طور است که حتی اگر شاکی ای در جرم قتل  وجود نداشته باشد، باز هم وقوع جرم قابل پیگیری است و به اصطلاح جرم جنبه عمومی دارد ؛ علت آن هم این است که برخی از جرائم به امنیت و آسایش عمومی جامعه صدمه وارد می کنند و آن را از بین می برد به همین جهت قانون گذار حتی در صورت عدم وجود شاکی خصوصی آن را قابل تعقیب قضایی می داند.

 دعاوی و موضوعات کیفری از همان ابتدای مطرح شدن چالش برانگیزند؛ زیرا نتیجه آنها منجر به مجازات های سنگین و سختی برای افراد محکوم است و یک تشخیص اشتباه در نوع جرم و مجازات آن می تواند آینده یک انسان را به طور کلی دگرگون کند به همین دلیل ، حضور یک وکیل کیفری خوب و حرفه ای در رسیدگی به دعواها در سرنوشت انسان ها بسیار تاثیرگذار است.

وکیل کیفری چه وظایفی دارد؟

وکیل کیفری چه در جایگاه وکیل شاکی باشد چه وکیل متهم، باید بتواند با تسلط بر امور کیفری از حقوق شخص دفاع و یا ادعای وی را اثبات کند و تمام تلاش خود را برای اثبات بی گناهی و تبرئه متهم و یا اثبات ادعای شاکی به کار ببرد.

وکیل کیفری خوب باید با دقت و آگاهی کامل نسبت به همه امور کیفری در دادگاه حاضر شود زیرا حساسیت امور کیفری ایجاب می کند که فرد با ظرافت عمل کند تا به حقوق اجتماعی و حیثیت دیگری صدمه ای وارد نشود.

از جمله وظایف و اختیارات وکیل کیفری تنظیم شکواییه و بررسی و پیگیری دقیق مراحل قانونی رسیدگی به دعواست؛ به این معنی که وقتی فردی به عنوان شاکی یا متهم به وکیل کیفری مراجعه می کند، وکیل موظف است تا با تنظیم شکواییه و جمع آوری و ضمیمه کردن مدارک لازم اقدام به طرح شکایت یا آماده کردن دفاعیه کند.

وکیل باید در تمام مراحل رسیدگی از بازجویی تا ختم دادرسی و اجرای حکم موکل خود را همراهی کند از این رو موکل می تواند در مراحل بازجویی هم به همراه وکیل خود حضور داشته باشد.

 هشیاری و آگاهی وکیل کیفری در طی رسیدگی به پرونده بسیار مهم است ،  مثلا وقتی دعوایی به مرحله تجدیدنظر می رود، وکیل باید مراقب باشد در مهلتی که برای تجدیدنظر خواهی دارد اقدامات لازم را انجام دهد.

وکیل کیفری در چه حوزه هایی فعالیت می کند؟

تا اینجا متوجه شدیم که زمینه اصلی فعالیت وکیل و مشاوره کیفری امور جزایی است. امور جزایی دامنه بسیار وسیعی دارد که برای شناسایی آنها باید به قانون مجازات اسلامی به عنوان قانون جزایی مادر مراجعه کرد.

در قانون مجازات اسلامی تمام جرایم و مجازات های کیفری کاملا مشخص شده است و  از قانون عدم ثبت ازدواج تا قتل و جرایم علیه امنیت و جرم های سیاسی توضیح داده شده است.

 قتل و موارد مربوط به دیه ، ضرب و شتم، مصرف مشروبات الکلی، سرقت، کلاهبرداری، خیانت در امانت، تهدید، جعل و تزویر، تخریب اموال، ارتشاء و موارد دیگر موضوعاتی است که وکیل کیفری در آن فعالیت می نماید، با این حال شاید برای شما هم جالب باشد که مهمترین دعاوی کیفری را بشناسید و بدانید موضوع جرایم کیفری درباره چیست.

وکیل تضمینی کیفری

در حقوق تعهد کردن به دو نوع تقسیم می شود یک دسته تعهد به نتیجه است و یک دسته تعهد به وسیله.

تعهد به نتیجه یعنی اینکه فرد متعهد می شود یک نتیجه مثل ساخت یک مجسمه را به دست آورد؛ اما تعهد به وسیله یعنی این که فرد متعهد باید کاری را انجام دهد و اینکه این تعهد به نتیجه دلخواهی برسد یا نه مورد توافق نیست مثل تعهدی که پزشک در درمان بیمار دارد یا تعهد وکیل در رسیدگی به یک پرونده.

وکیل کیفری می تواند تعهد کند که در رسیدگی به یک پرونده تمام توان فنی و علمی خود را به کار بگیرد و از همه امکاناتی که دارد استفاده کند اما هرگز نمی تواند نتیجه یک دعوا را تضمین کند زیرا این موضوع به طور کامل از اختیارات قانونی یک وکیل خارج است و کسی که تصمیم نهایی در یک پرونده را می گیرد قاضی دادگاه است و نه وکیل دادگستری.

حتما شما هم عناوینی مانند وکیل تضمینی کیفری را دیده اید که ضمن آن یک وکیل ادعا کند گرفتن رای به نفع شما را تضمین می کند اما باید بدانید این ادعا در واقعیت غیر ممکن است و حتی فراتر از آن در قانون جرم شناخته شده است از این رو هنگام انتخاب وکیل باید آگاه باشید که این قسم ادعاها تنها تبلیغات غیرحقیقی است و نباید به صرف این گفته ها یا شنیده ها به یک وکیل اعتماد کرد بلکه در انتخاب وکیل باید به تخصص و تجربه او تکیه کرد.